Очисний комбайн УКД400: видобуток «чорного золота» став економічнішим

9 Июня 2015

Устаткування Дивізіону підземної розробки компанії Corum - очисний комбайн УКД400, дозволяє гірникам на 15% менше захоплювати породу при відпрацюванні тонких пластів *. Такий показник економічності при видобутку «чорного золота» не забезпечує жоден зарубіжний аналог техніки.

«Наше технічне рішення в освоєнні тонких пластів - очисні комбайнові комплекси, які пристосовані для роботи під вугільні пласти потужністю від 0,85 до півтора метрів, а також зарекомендували себе в складних гірничо-геологічних умовах лав: відсоток порушення пласту досить високий, на шляху зустрічається багато породи, користується високим попитом у гірників. Справа в тому, що завдяки своїй технічній особливості, комбайн, який входить до складу комплексу, найбільш точно вписується в пласт і присікає при роботі породу менше, ніж будь-які інші його аналоги. Це в кінцевому підсумку дозволяє гірникам істотно знизити витрати ресурсів для «очищення чорного золота» - зазначив директор Дивізіону підземної розробки Corum Ільдар Салеев.

В умовах «популярності» тонких і вельми тонких пластів по всьому світу переваги подібної техніки стають більш цінними. Нагадаємо, що в Німеччині пласти потужністю від 0,6 до 1,5 м складають близько 60% всіх розвіданих запасів країни, в США, вуглевидобувники все частіше працюють з пластами товщиною менше 1,67 м. У КНР вже на законодавчому рівні держава зобов'язала видобувні компанії розробляти тонкі пласти. Мова йде не тільки про економічну вигоду, але й про вигоди соціальної властивості. У вугільних регіонах, що вичерпуються, прогресивні способи освоєння вугільних залежів дозволять на десятиліття продовжити життя шахт, які залишаються місцем роботи і заробітку більшості місцевого населення.

Доречі, днями продуктивність очисного комбайна УКД400 виробництва Corum вкотре підтверджена виданим на-гора першим мільйоном тонн вугілля в лаві № 26 ш / у Обухівське ключового клієнта компанії - ДТЕК, де видобувають вугілля марки «А». Відзначимо, що ділянка (лава № 26), яка була запущена в квітні 2013 року, досить непроса з точки зору гірничо-геологічних умов: при потужності пласту від 0,9 до 1,14 м порушення його часом досягали 40% (багато міцної породи, пісчаника, кварцу). Лава клієнта укомплектована очисним комбайном УКД400 для відпрацювання тонких пластів, лавним конвеєром СП326, механізованими кріпленнями виробництва Дивізіону.

* Пласти малої потужності (тонкі пласти)
У вугільній промисловості прийнято класифікувати пласти вугілля за потужністю на вельми тонкі (0,5 - 0,7 м), тонкі (0,71 - 1,2 м), середньої потужності (1,21 - 3,5 м) і потужні (понад 3,5 м). Зі збільшенням кута падіння пласту значно ускладнюються можливості застосування гірничодобувної техніки.

Довідка про комбайн УКД400

Очисний комбайн УКД400 призначений для механізованої виїмки вугілля в очисних вибоях пологих і похилих пластів потужністю від 0,85 м до 1,5 м. Розробники Дивізіону полегшили задачу рухливості цього габаритного механізму в тісному просторі очисного забою: УКД400 більш рухливий та маневрений в порівнянні з механізмами-попередниками, основними виїмковими операціями можна управляти дистанційно зі штрекового пульту, і за допомогою радіосигналу, перебуваючи поблизу комбайна. Крім того, тут застосовано систему автоматичної діагностики та контролю стану вузлів з індикацією даних на пульті диспетчера. Техніка здатна забезпечити середньодобовий видобуток з пласта 1 метр виймаємої потужності в 2700 тонн на добу, і піково досягати показників в 4500 тонн за добу.

Очисний комбайн УКД400 обладнаний сучасною системою управління та діагностики, яка дозволяє обслуговуючому персоналу, диспетчеру шахти і віддаленим користувачам бачити струмові навантаження електродвигунів, швидкість переміщення, помилки, зафіксовані системою управління, температуру двигунів і т.д. Точність вписуваємості в пласт УКД400 дозволяє йому добувати з надр вугілля з мінімумом домішок.

Довідка про компанію

Ключовою компетенцією Corum Group є експертиза в гірничодобувному бізнесі. Діяльність компанії зосереджена на наданні високотехнологічних комплексних рішень, виробництві та сервісі обладнання в галузі видобутку, переробки і транспортування корисних копалин, а також будівництві шахт.

У Corum входять заводи, ремонтні та збиральні майданчики в Україні та Росії, Торгові компанії в Україні, Росії, Польщі та В'єтнамі.

Додаткову інформацію можна отримати на сайті

Офіційні представництва в соціальних мережах: