Na targach w Katowicach Corum zaprezentował nową wersję obudowy zmechanizowanej

14 Сентября 2015

Podczas Międzynarodowych Targów Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego "Katowice-2015" firma Corum zaprezentowała najbardziej obiecujące dla polskiego rynku pozycje - kombajn chodnikowy KPD oraz sekcje obudowy zmechanizowanej, opracowane według nowego projektu przy użyciu zaawansowanych rozwiązań technologicznych.

"Polski rynek jest jednym z kluczowych dla naszej firmy. Przemysł węglowy tego kraju jest skierowany do pracy w niskich pokładach, a ponad stuletnie doświadczenie naszej firmy, w produkcji specjalistycznego sprzętu ma na tym rynku duże zapotrzebowanie. W tym roku przywieźliśmy na targi sekcje obudowy zmechanizowanej. Obudowa jest podstawowym elementem kompleksu ścianowego, który powinien zainteresować polskich górników. Obecnie, niektóre kopalni wykorzystują do pracy w niskich pokładach technologie strugowe, lecz kompleksy ścianowe mając podobną wydajność są bardziej wydajne- ich zastosowanie pozwala zmniejszyć koszty o 1,5-2 raza»: - zauważył Jakow Sidlarenko, Dyrektor Generalny Corum Group.

Zaprezentowane w czasie targów sekcje obudowy zmechanizowanej typu L 061/15, zostały opracowane przez konstruktorów Corum według nowego projektu, cechują je ulepszone parametry oraz szybkości montażu. Ze względu na zastosowanie unikalnych rozwiązań technicznych, sekcje zostały dopasowane do pracy w niskich pokładach o grubości od 0,85 m. W tym roku obudowa z powodzeniem przeszła testy na zgodność z normami europejskimi a jej wytrzymałość to ponad 30 tys. cykli obciążenia, o 13% więcej od wymienionych w standardzie.

Przypomnijmy, Corum Group otworzyła swoje przedstawicielstwo w Polsce w 2013 roku, a rok później zrealizowała pierwsze dostawy. Dzisiaj kombajny chodnikowe KPD z powodzeniem działają w polskich kopalniach: w Jastrzębskiej Spółce Węglowej S.A. (JSW SA) oraz Kompani Węglowa S.A. (KW SA). Dostawa kolejnego kombajnu jest zaplanowana na początek 2016 roku. Firma prowadzi również negocjacje z obecnym klientem w sprawie zakupu drugiego KPD, dostawa którego została omówiona w aneksie, do zawartej wcześniej umowy.

W 2016 roku Corum weźmie udział w przetargach ogłaszanych przez polskie kopalnie, mających na celu modernizację maszyn. Obecnie, w jednym z wstępnych przetargów bierze udział perspektywiczny dla rynku polskiego kombajn chodnikowy KPU.

Informacje dotyczące kombajnu chodnikowego KPD

Przeznaczony do niszczenia skał o wytrzymałości do 100 MPa, załadunku i transportu skały podczas drążenia wyrobisk różnych o przekroju od 11 do 30 mkw.

Model różni się od swoich poprzedników innowacyjnym projektem obrotowego przenośnika, wzmocnioną konstrukcją podstawowych elementów, zwiększonym możliwościami przekładni organu urabiającego oraz szeregiem innych zmian.

40-sto tonowy kombajn KPD, jest wyposażony w nowatorski system sterowania, który umożliwia zdalne sterowanie urządzeniem i zapewnia sterowanie pracą jego poszczególnych elementów. W 2014 roku KPD otrzymał międzynarodowy certyfikat jakości ATEX, który potwierdza bezpieczeństwo jego stosowania w warunkach zagrożenia wybuchem. Kombajn zdobył nagrodę Grand Prix międzynarodowych targów " Węgiel i górnictwo Rosji" w 2012 roku, jest liderem na Ukrainie.

Informacje dotyczące kombajnu chodnikowego

Przeznaczony do niszczenia skał o wytrzymałości do 120 MPa, ładowania i transportu zniszczonej skały podczas drążenia wyrobisk łukowych, trapezowych i prostokątnych o przekroju od 13 do 40 mkw.

70 tonowy kombajn chodnikowy KPU, zalicza się do kombajnów klasy ciężkiej. Ma lepszą wydajność w porównaniu do średniej klasy KPD, natomiast zwiększona wydajność i moc silników organu urabiającego pozwala na drążenia mocniejszych skał.

Informacja o kompanii

Corum Group jest jednym z największych producentów i dostawców zintegrowanych rozwiązań w branży górnictwa.

Corum Group dzisiaj to: Departament rozwiązań dla górnictwa podziemnego; Departament projektów infrastrukturalnych; Departament górnictwa otwartego oraz spółki i przedstawicielstwa na Ukrainie, w Rosji, Białorusi, Kazachstanie, Wietnamie, Polsce i Chinach.

Wśród naszych kluczowych klientów - 14 największych holdingów górniczych, aktywa których składają się z 150 kopalni i kamieniołomów. Urządzenia, produkowane przez Corum pracują w przedsiębiorstwach wydobywczych w 15 krajach. W pierwszym półroczu 2015 r. skonsolidowane przychody firmy wzrosły o 12,6%, przy czym w pierwszym kwartale wzrost tego wskaźnika wyniósł 7,7%.

Wskaźniki finansowe Corum Group (1. półrocze 2015 VS 2 półrocze 2014): skonsolidowane przychody - 832,7 mln UAH ( + 12,6%); wartość zawartych kontraktów ponad 938 mln UAH (+6,9%); udział eksportu - 32,5% (+11,1%); udział serwisów - 66,5% (na poziomie poprzedniego wyniku).

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.corum.com

Oficjalne przedstawicielstwa w sieciach społecznościowych: Facebooklinkedinyoutube