Пресс-релизы

Maszyna wiercąco - ładująca Corum zdobyła "Grand Prix" na wystawie "Węgiel Rosji i Górnictwo 2014"

12 Июня 2014
W dniach 3-6 czerwca firma Corum zaprezentowała efektywne i nowoczesne rozwiązania dla wydobycia kopalin użytecznych zarówno w metodzie podziemnej, jak i odkrywkowej, na XXI Międzynarodowej Wystawie Specjalistycznej "Węgiel Rosji i Górnictwo - 2014", która odbywała się w Nowokuzniecku.

Jednym z takich rozwiązań była maszyna wiercąco - ładująca BPR, którą rada ekspertów wystawy nagrodziła "Grand Prix". Sprzęt używany jest do mechanizacji procesów wiercenia otworów strzałowych, a następnie załadunku urobku, i w porównaniu do odpowiedników na rynku dysponuje szeregiem zalet .  W szczególności, mówimy o wysokiej wydajności w trudnych warunkach górniczo - geologicznych, ponieważ maszyna może jednocześnie pełnić dwie funkcje: wiercenie i załadunek urobku.

"Obecnie pracujemy pod nazwą Corum. Przeprowadzony rebranding umocnił nową filozofię naszej firmy: być bliżej klienta, rozumieć i zabezpieczać jego potrzeby, – zaznaczył dyrektor generalny Corum Group Jewgienij Romaszczin. – Świadomie przyjmujemy na siebie rolę lokomotywy branży, ponieważ dobrze rozumiemy tendencje rynkowe i widzimy, co obecnie jest potrzebne klientowi. Zawarliśmy już kontrakt na wynajem naszego sprzętu drążeniowego - to nowy produkt dla naszego rynku. Ponadto aktywnie rozwijamy kierunek serwisowy: w Ukrainie mamy dwa wydziały remontowe, w Rosji już w bieżącym roku otworzymy drugie centrum serwisowe".

W ramach ekspozycji oprócz maszyny wiercąco - ładującej klienci Kompanii mogli zapoznać się z podporami nowej generacji z gwintowanymi dolnymi tulejami prowadzącymi do obudów zmechanizowanych.   Dzięki unikalnej opatentowanej konstrukcji mechanizmu, praca obudowy stała się bardziej efektywna w warunkach niestabilnego stropu. Wśród eksponatów był również elektrowóz kopalniany nowej generacji, podstacja rozdzielcza KTPW-D, wyposażona w nowoczesny system zdalnego sterowania, znacznie zwiększający bezpieczeństwo eksploatacji sprzętu, a także kopalniane urządzenia rozruchowe dla efektywnej pracy pod ziemia.