Corum zwiкkszyі skutecznoњж korony wieїy szybowej

21 Июля 2014

Dywizjon projektów Infrastrukturalnych Corum wyposażył szyb im. Bohaterzy kosmosu w kompleks podnośnikowy nowego pokolenia. Dnia 18 lipca 2014 roku po przeprowadzeniu badań przemysłowych i zdobycia podnośnikiem mocy projektowej nastąpiło uroczyste przekazanie kompleksu firmy DTEK. Po przekazaniu Corum dokona jego całkowitej obsługi serwisowej «pod klucz».

"Dla nas niniejszy projekt stał się znacznym wezwaniem w związku z tym, że w nim zastosowano szereg rozwiązań technicznych, który nie ma analogów na świecie. Współpraca z jednostkami naukowo-badawczymi, prawidłowe zarządzanie projektem i praca w zespole umożliwiły przeprowadzenie wymiany w rekordowo ścisłe terminy - 6,5 dób. Jestem pewien, że dzięki naszemu wspólnemu projektowi szyb umożliwi zwiększenie swojej skuteczności », - skomentował Dyrektor Generalny Corum Group Jewgenij Romaszczyn.

*Unikalność podnośnika:
1.    Wysoka wydajność – ponad 11 tys. ton na dobę (wcześniej 6 tys. t);
2.    rekordowe terminy wymiany - przerwa w pracy korony wieży szybowej stanowiła tylko 6,5 dób (światowa praktyka - dwa miesiąca)
3.    zmniejszenie strat na podtrzymanie produkcji na czas wymiany w 1,5 – 2 razy
4.    absolutne bezpieczeństwo - podnośnik pracuje bez zaangażowania personelu
5.    powiększony o 30% zasób pracy podnośnika
6.    system mikroprocesorowy zarządzania zawiera dwa paralelnie pracujące - podstawowy i rezerwowy - system, przełączanych za pomocą pilota
Informacja o firmie
Firma Corum (wcześniej NPK „Maszyny górnicze” ) należy do składu największej na Ukrainie grupy przemysłowej System Capital Management (СCМ) i jest ekspertem w biznesie górniczym. Działalność firmy polega na przedłożeniu wysoko technologicznych rozwiązań kompleksowych, przemyśle i serwisie urządzeń w zakresie wydobywania, przetwarzania i transportowania kopalin użytecznych, a także budowy szybów. Do Corum należą 6 zakładów na Ukrainie, placówki naprawcze na Ukrainie i w Rosji, Firmy handlowe na Ukrainie, w Rosji, Kazachstanie, Wietnamie i w Polsce.
Zgodnie z danymi przeglądu PricewaterhouseCoopers w 2012 roku powszechny zakres sprzedaży stanowił 312, 7 mln euro. EBITDA - 61, 7 mln euro.

Dodatkowe informacje znajdują się na stronie  www.corum.com.