Corum zakończyło transakcję zakupu "Szachtspecstroj"

2 Июня 2014
Kompania Corum informuje o zakończeniu transakcji zakupu "Szachtspecstroj" Sp. z o.o. i włączeniu przedsiębiorstwa do Pionu Projektów Infrastrukturalnych pod nazwą "Corum Szachtspecstroj". Wśród głównych kierunków działalności przedsiębiorstwa jest podziemna budowa poziomych, pochyłych i pionowych wyrobisk kopalń, tuneli dla przemysłowej i miejskiej infrastruktury.

Zakupu dokonano w ramach realizacji długoterminowej strategii Kompanii dotyczącej oferowania klientom kompleksowych rozwiązań w zakresie wydobycia kopalin użytecznych oraz budowy kopalń. Przypomnijmy, że obecnie Kompania Corum realizuje projekt budowy dwóch pionowych szybów kopalnianych w Wietnamie.

Jak powiedział dyrektor Pionu Projektów Infrastrukturalnych Corum Group Władimir Mierzlikin, Kompania kontynuuje transformację modelu biznesowego w stronę koncentracji na procesach kluczowych.  Przy udziale "Corum Szachtspecstroj" tworzymy potencjał Kompanii dla zakresu drążenia poziomego i przy nachyleniu, a takżedo realizacji  kompleksowych projektów wyposażenia przedsiębiorstw wydobywczych, obejmujących dostawę urządzeń stacjonarnych, prace montażowe oraz przygotowawcze do rozruchu. Jesteśmy pewni, że dzięki temu zakupowi Kompania stanie się bardziej konkurencyjna i stabilna" - zauważył dyrektor Pionu.

Dane o działalności przedsiębiorstwa
"Szachtspecstroj" to niepaństwowe wielobranżowe przedsiębiorstwo budownictwa górniczego. Wśród kierunków jego działalności są: prace wiertniczo - strzałowe dla podziemnych i odkrywkowych robót górniczych, prace strzałowe specjalnego przeznaczenia; prace budowlano - montażowe w zakresie budowy obiektów naziemnych o przeznaczeniu ogólnoprzemysłowym i specjalnym. W całym okresie działalności wykonano prace w zakresie budowy ponad 120 obiektów przemysłowych - poziomych i pochyłych wyrobisk kopalnianych.