Corum Group wchodzi na rynek Chin

26 Мая 2014
23 maja "Corum Group" i "SHAN XI TZ COAL MINE WHOLE-SET EQUIPMENT CO., LTD" (Korporacja Taijun) podpisały protokół o planach stworzenia na terytorium Chin wspólnego przedsiębiorstwa.

Dokument podpisano podczas 18 Chińskiej Wystawy- Targów Handlu i Inwestycji Współpracy Zachodnio - Wschodniej w ramach projektu "Pas Gospodarczy Wielkiego Szlaku Jedwabnego", (która odbywała się 23-25 maja w mieści Sian (prowincja Shenzi).

Planuje się, że na pierwszym etapie współpracy na terytorium Chin zostanie zorganizowana montownia maszyn na rynek chiński, przy czym produkcja podstawowych węzłów do niego będzie odbywać się na Ukrainie. Następnie przewidziane jest stopniowe wzmocnienie lokalizacji produkcji, a także dostawy urządzeń wspólnego przedsiębiorstwa na rynki innych krajów.

Głównymi produktami wspólnego przedsiębiorstwa będą części składowe kompleksu zmechanizowanego do podziemnego wydobycia kopalin użytecznych przy wykorzystaniu technologii tak zwanych "długich słupów", szeroko rozpowszechnionej na Ukrainie. Przypomnijmy, że obecnie taki sprzęt produkowany jest przez zakłady produkcyjne Pionu Górnictwa Podziemnego Corum Group.

"Dziś Chiny na poziomie ustawodawczym stymulują bardziej efektywne wydobycie głębinowe, dotyczy to również eksploatacji cienkich pokładów. Nasza Kompania ma 125 letnie doświadczenie w produkcji i wszystkie niezbędne kompetencje do stworzenia wydajnego i ekonomicznie efektywnego sprzętu, wymaganego do wykonania tego zadania. Tworzy to dobre perspektywy rozwoju naszej działalności biznesowej na największym na świecie rynku górniczym", - zauważył Dyrektor Generalny  Corum Group Jewgienij Romaszczin.

Podpisanie Protokołu o planach było kolejnym krokiem w realizacji strategii Kompanii Corum w zakresie zdobywania nowych rynków i ukierunkowane jest na wzmocnienie partnerstwa handlowo - gospodarczego pomiędzy Ukrainą i ChRL.

Zwróćmy uwagę, że swoje podpisy pod Protokołem złożyli także Prezes Ukraińskiej Izby Przemysłowo - Handlowej Giennadij Cziżikow i Dyrektor CCPIT (Chińska Rada ds. Wsparcia Handlu Międzynarodowego) ZHU JIA HUI. Ceremonię podpisania odwiedził ambasador Ukrainy w Chinach Oleg Demin.