Aleksandr Kowalczuk mianowany na Prezesa Zarządu "Swiet Szachtiora"

7 Мая 2014
30 kwietnia na prezesa zarządu PSA "Charkowski Zakład Konstrukcji Maszyn "Swiet Szachtiora", który wchodzi w skład Pionu Górnictwa Podziemnego Corum Group, mianowano Aleksandra Kowalczuka.

" Powierzając kierowanie przedsiębiorstwem Aleksandrowi Nikołajewiczowi, Corum stawia akcent na niego, jako na doświadczonego menadżera i dużej klasy eksperta technicznego
, - oświadczył dyrektor Pionu Górnictwa Podziemnego Ildar Salejew.- «Jesteśmy pewni, że głębokie zrozumienie problemów klientów, doświadczenie w produkcji i zarządzaniu i wieloletni staż pracy w przedsiębiorstwie pozwolą mu na podejmowanie decyzji, które w obecnych warunkach nie tylko utrzymają pozycje, zajmowane na rynku przez przedsiębiorstwo budowy maszyn, ale i dadzą nowy impuls do rozwoju".

Aleksandr Kowalczuk od stycznia 2014 roku zajmował stanowisko Dyrektora marketingu i sprzedaży Corum Group. Pod jego kierownictwem Kompania wzmocniła swoją pozycję na rynku Polski. Wcześniej, na stanowisku dyrektora Pionu Górnictwa Podziemnego Aleksandr Nikołajewicz rozwijał kluczowe linie produktowe kombajnów ścianowych, drążeniowych i obudów, a także  kompleksów zmechanizowanych.  Przy jego aktywnym udziale Kompania uruchomiła zakłady remontowe zajmujące się remontem kombajnów węglowych i obudów zmechanizowanych w Gorłowce i Drużkowce.

W "Charkowskim Zakładzie Konstrukcji Maszyn "Swiet Szachtiora" Aleksandr Kowalczuk przeszedł drogę od mistrza sekcji mechanicznej do głównego inżyniera przedsiębiorstwa.

Jak  informowała firma Corum, Giennadij Wysockij, stojący wcześniej na czele przedsiębiorstwa odszedł od nas z powodu długotrwałej choroby.