Звіт Гуманітарного штабу «Благодійність Ріната Ахметова: виклики та рішення 2014-2015 рр.»

16.02.2015
Понад 700 тисяч осіб отримували допомогу від Гуманітарної штабу Ріната Ахметова в 2014 році. Про це заявила координатор Штабу Римма Філь під час заходу «Благодійність Ріната Ахметова: виклики та рішення 2014-2015 рр.», Яке відбулося в Києві 16 лютого.

«712 тисяч мирних жителів Донецької і Луганської областей отримали допомогу від Гуманітарної штабу Ріната Ахметова в 2014 році - по адресним зверненнями на гарячу лінію Штабу і за основними напрямками діяльності - евакуація та тимчасове розселення, адресна допомога, допомога продуктами харчування і медикаментами, допомогу дітям. Найбільш незахищені категорії мирних жителів, ті, хто терміново потребував допомоги, отримували продуктові, дитячі та гігієнічні набори, аптечки. Штаб допомагав інсулінозалежним людям, людям похилого віку і дітям ліками, оплачував лікування пораненим мирним жителям, надавав психологічну підтримку. Ми евакуювали і розміщували людей, що біжать від війни, на тимчасових базах. Рінат Ахметов створив Штаб, який кожен день рятував і продовжує рятувати десятки тисяч життів наших земляків», - заявила Римма Філь.

Гуманітарний штаб «Допоможемо» був створений при Благодійному Фонді Ріната Ахметова 6 серпня 2014 для того щоб надати максимальну допомогу мирним жителям Донецької та Луганської областей. Штаб об'єднав ресурси і можливості Фонду, Групи СКМ і ФК «Шахтар».

Анатолій Заболотний, директор Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Програми та проекти фонду, які працювали в мирний час, оперативно переорієнтувалися під завдання допомогти мирному населенню Донбасу. Перші евакуйовані з Краматорська і Слов'янська ще в травні - це підопічні фонду за програмою «Сирітству-ні». Фонд евакуював влітку дитячі будинки, будинки престарілих, спеціалізовані інтернати з Донецької області. Займався питаннями розселення і адресною допомогою. Команда фонду, її досвід і знання соціальної сфери стали основою Штабу ».

Як розповів генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін, на базі улюбленого в Донецьку клубу, на стадіоні «Донбас Арена» створена найбільша логістична база з розподілу благодійної допомоги мирному населенню. Щомісяця до 8 тисяч тонн продуктів і товарів для дітей розміщуються, стікери наклейками «Благодійна допомога. Не для продажу », сортуються в пакети і розвозяться в пункти видачі саме з території стадіону. Тут же працює пункт видачі наборів для дітей і для майбутніх мам. «Сьогодні волонтерами Гуманітарного штабу в Донецьку і пунктах роздачі допомоги в регіонах працюють близько 1100 осіб, з них 430 - співробітники нашого клубу, а також їхні родичі», - розповів Сергій Палкін.

Практичними результатами діяльності Гуманітарного штабу в 2014 році стали організація евакуації із зони військових дій 40 тисяч чоловік, а також організація в 57 районах і населених пунктах Донецької та Луганської області 257 точок видачі гуманітарної допомоги, які забезпечили поширення 1,35 мільйона продуктових наборів найбільш потребуючим категоріям мирного населення.

Штаб Ріната Ахметова працює на територіях, підконтрольних України, допомагаючи найбільш вразливим переселенцям до моменту відновлення ними соціальних виплат. А також у містах, які знаходяться на лінії вогню і на територіях, які на даний момент не контролюються Урядом.

У 2015 році Гуманітарний штаб сфокусувався на:
  • доставці продовольства мирному населенню, яке не має доступу до їжі (через відсутність продуктів або грошей) - по обидві сторони лінії зіткнення;
  • доставці дитячого харчування тим дітям до 2-х років, яким воно недоступне - по обидві сторони лінії зіткнення;
  • адресної допомоги жителям зони АТО медикаментами - по обидві сторони лінії зіткнення;
  • адресної допомоги мирним людям, що отримали серйозні поранення в результаті бойових дій;
  • психологічної допомоги мирному населенню (робота з «травмою війни»).
Як заявила директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ Наталя Ємченко: «Рінат Ахметов ставить перед Гуманітарних штабом завдання тільки за перші 3 місяці 2015 надати допомогу не менше ніж для 400 тисячам мирних жителях, доставивши не менше 1,2 мільйона продуктових наборів і 90 тисяч наборів для малюків, а також допомагати медикаментами старикам і мирним жителям, що отримали поранення. Допомога надаватиметься стільки, скільки буде необхідно і виключно на підставі ключових принципів роботи Штабу - це ефективність, прозорість, нейтральність і баланс».

Нагадуємо, що згідно з даними ООН, за час конфлікту в Україні 10 тисяч людей отримали поранення, 1 мільйон осіб покинув свої будинки, 5,2 мільйона чоловік проживає в зоні конфлікту, з них 1,4 мільйона чоловік «перебувають у вкрай вразливому становищі і потребують в гуманітарну допомогу ».

Звіт Гуманітарного штабу Ріната Ахметова за 2014 доступний на сайті Штабу http://www.fdu.org.ua/humcenter/report