W przeddzieс Dnia budowniczego maszyn pracownicy "Corum Światіo Gуrnika" rywalizowali w umiejкtnościach zawodowych

29.09.2015
"Symbolicznym jest to, że taki konkurs miał miejsce w przeddzień święta budowniczych maszyn. W tym roku zawody po raz kolejny potwierdziły: nasi pracownicy to prawdziwi mistrzowie swojej sprawy. Każdy zawód był przedstawiony przez pięć najbardziej skutecznych i doświadczonych specjalistów. Większość finalistów nie pierwszy rok znajdują się wśród zwycięzców, to nasza "złote" kadra" – komentuje imprezę prezes zarządu "Corum Światło Górnika" Aleksander Kovalchuk.

Zawody z umiejętności zawodowych odbywają się corocznie we wszystkich przedsiębiorstwach firmy Corum. Celem tych imprez jest poprawa wydajności pracy i jakości produktów, a także pozwalają wynagrodzić pracowników za osiągnięte wysokie wskaźniki pracy i ciągłe doskonalenie wiedzy i umiejętności zawodowych. Konkurs składa się z dwóch części - teoretycznej i praktycznej. Wybrane przez kierowników działów produkcyjnych pracownicy 5-go i 6-go stopnia zdają pisemne testy sprawdzające wiedzę specjalistyczną oraz znajomość standardów bezpieczeństwa życia i pracy. Po czym wykonują dobrane przez komisję konkursową zadania praktyczne. Uczestnicy konkursu są oceniane według takich wskaźników, jak szybkość i jakość wykonania zadań, znajomość zagadnień teoretycznych, dotrzymanie standardów bezpieczeństwa pracy, organizacja miejsca pracy, wygląd zewnętrzny. Otrzymane w każdej części punkty są sumowane w końcowy wynik uczestnika.

Informacja o przedsiębiorstwie

W Charkowie firmę Corum przedstawia fabryka "Światło Górnika". Jest to jedna z największych firm w regionie, praca której jest obsługiwana przez około dwa tysiące mieszkańców Charkowa i pobliskich miejscowości. Fabryka specjalizuje się w produkcji  przenośników dla szybów górniczych, podstawowych reflektorów i oświetlenia, części zamiennych do urządzeń górniczych. W 2014 roku na bazie firmy został zorganizowany nowoczesny dział montażu urządzeń ścianowych.

Informacja o firmie
Corum Group jest jednym z największych producentów i dostawców zintegrowanych rozwiązań w branży górnictwa.
Corum Group dzisiaj to: Departament rozwiązań dla górnictwa podziemnego; Departament projektów infrastrukturalnych; Departament górnictwa otwartego oraz spółki i przedstawicielstwa na Ukrainie, w Rosji, Białorusi, Kazachstanie, Wietnamie, Polsce i Chinach.
Wśród naszych kluczowych klientów - 14 największych holdingów górniczych, aktywa których składają się z 150 kopalni i kamieniołomów. Urządzenia, produkowane przez Corum pracują w przedsiębiorstwach wydobywczych w 15 krajach. W pierwszym półroczu 2015 r. skonsolidowane przychody firmy wzrosły o 12,6%, przy czym w pierwszym kwartale wzrost tego wskaźnika wyniósł 7,7%. Wskaźniki finansowe Corum Group (1. półrocze 2015 VS 2 półrocze 2014): skonsolidowane przychody - 832,7 mln UAH ( + 12,6%); wartość zawartych kontraktów ponad 938 mln UAH (+6,9%); udział eksportu - 32,5% (+11,1%); udział serwisów - 66,5% (na poziomie poprzedniego wyniku).
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.corum.com
Oficjalne przedstawicielstwa w sieciach społecznościowych: Facebook, linkedin, youtube.