У конкурентній боротьбі переможе найсильніший

12.07.2009

За своїм інтелектуальним потенціалом компанія «Гірничі машини» не поступається розробникам нових видів аналогічного гірничошахтного обладнання, що випускається за кордоном. В галузі спільного створення і виробництва гірничошахтного обладнання для особливо складних умов експлуатації Компанія плідно співпрацює з фірмами Німеччини, Австрії, Швеції та Польщі.

Виробництво на підприємствах компанії обладнання, що відповідає світовим стандартам, стало можливим за рахунок реалізації програми технічного переоснащення заводів шляхом встановлення сучасного металорізального та випробувального обладнання.

Особливо слід відзначити виготовлення та введення в експлуатацію на ВАТ «Дружківський машинобудівний завод» випробувального стенду, який дозволяє тестувати секції механізованого кріплення на циклічні навантаження. У світі кількість таких стендів обчислюється одиницями. Основна перевага його полягає в тому, що він дозволяє з дуже високим ступенем ймовірності змоделювати конкретні гірничо-геологічні умови саме тієї лави, в якій працюватимуть секції механізованого кріплення, що випробовуються на ньому.

Підвищення якості продукції та зростання продуктивності праці на заводі забезпечуються впровадженням сучасних високотехнологічних обробних центрів, таких як:

• вертикально-токарний BLUETURN450 для обробки деталей типу грундбукса та інших діаметром від 50 до 250 мм;
  • горизонтально-фрезерний BLUESTAR5 + для обробки корпусів гідравлічних блоків;
  • обробний центр «BIGLIA B470SM» з протишпінделем для комплексної обробки деталей клапанної групи.

Вся продукція ВАТ «Дружківський машинобудівний завод» відповідає стандарту ІСО 9001:2000. Активна модернізація виробництва у поєднанні з інженерною думкою дозволили ВАТ "Дружківський машинобудівний завод" за останні два роки освоїти низку нових видів продукції:

• кріплення 0,9 ДТ і ДТР із питомим опором 80 тн/м2 для відпрацювання тонких пластів потужністю 0,9 – 1,5 м із важкими покрівлями;
  • кріплення ДМС у виконаннях для стругового і комбайнового комплексу. Це кріплення за масою менше базового аналога кріплення ДМ на 25-30% і призначене для відпрацювання діапазону пластів 0,8 – 1,4 м із легкими покрівлями;
  • кріплення сполучення УКС, КС, МКС і спеціальні кінцеві секції механізованих кріплень зі зворотними консолями, які забезпечують кріплення в зоні приводних блоків скребкового конвеєра і їх пересування. Застосування цих кріплень скорочує трудомісткість і витрати часу на кінцевих операціях сполучень «лава – штрек» і в такий спосіб забезпечує зростання навантажень на комплексно-механізовані очисні вибої мінімум на 10-20% за рахунок зростання коефіцієнта машинного часу видобувної техніки.
  • високоресурсні скребкові конвеєри, в тому числі двошвидкісні типу КСД, що дозволяють підвищити довжину лав до 300-350 м, скоротити обсяги підготовчих робіт і питомі витрати на кінцевих операціях.
  • електровоз акумуляторний вибухобезпечний АВ-8Т.
  • нові типи шківів копрових КШФ3, КШФ4 із футером уздовж ободу катання канатів.

Створювана Компанією нова техніка відповідає за технічними характеристиками найкращим зарубіжним аналогам при цьому набагато нижча за них щодо вартості. Вартість імпортних механізованих кріплень і вибійних машин у 1,5-2,5 раза, а щодо запасних частин у 2-5 разів вища, ніж у сучасних вітчизняних аналогів.

В останні роки в країнах Європи триває скорочення обсягів видобутку вугілля з підтримкою енергетичного балансу або за рахунок збільшення обсягів закупівель вугілля в ПАР, Австралії, Китаї, Росії, або за рахунок розвитку власної ядерної енергетики. При цьому численні машинобудівні фірми, що працювали на власний вугільний ринок, змушені шукати додаткові ринки збуту для своєї продукції. Це, насамперед, фірми Німеччини, Англії, Польщі, Чехії, з якими НВК «Гірничі машини» успішно веде конкурентну боротьбу.

Відсутність переваг західної техніки перед найкращими вітчизняними аналогами на українському ринку пояснюється тим, що створюване в Україні сучасне обладнання максимально адаптоване під місцеві складні гірничо-геологічні умови експлуатації, менталітет персоналу, рівень обслуговування й експлуатації. Якість і надійність – це той чинник, який робить продукцію НВК «Гірничі машини» конкурентною на світовому та вітчизняному ринках.