Od początku 2015 roku powyżej 100 studentów odbyli praktykę w zakładzie "Corum Swiet Szachtiora"

Od początku 2015 roku powyżej 100 studentów odbyli praktykę  w zakładzie "Corum Swiet Szachtiora"
13.07.2015

"Mamy od dawna sprawdzony schemat przygotowania nowej kadry. Studentów zapraszamy najpierw na  wizyty studyjne, potem młodzież przychodzi na praktykę produkcyjną i przed dyplomową . Więc, podtrzymujemy bazę edukacyjną i przygotowujemy młodą zmianę.  Corocznie przyjmujemy na praktykę około 300 studentów różnych specjalizacji. Nawiasem mówiąc, w maju i czerwcu bieżącego roku z grona praktykantów przyjęliśmy do pracy 4 operatorów maszyn” - odznaczył dyrektor "Corum Swiet Szachtiora" Ołeksandr Kowalczuk.

Przedsiębiorstwo skutecznie współpracuje ze Szkołami średnimi, organizuje „okrągłe stoły", bierze udział w uzgodnieniu programów edukacyjnych, programów odbycia praktyk , adaptując je do produkcji zakładu. Niektóre zawody, a mianowicie obrębianie, formowanie ręczne i maszynowe, modelarz drewnianych i metalowych modeli, operator kafara, "Corum Swiet Szachtiora" przygotowuje samodzielnie, ponieważ , zakłady edukacyjne nie przygotowują fachowców w tym kierunku. W tym celu na bazie "Corum Swiet Szachtiora" swego czasu był stworzony edukacyjno-kursowy kombinat, na którym pracowników szkolą własnymi siłami. W tym celu przedsiębiorstwo otrzymało i potwierdziło licencję na nauczanie zawodowe , przeszkolenie i podwyższenie kwalifikacji kadry.

Teoretyczne i praktyczne przygotowanie kadry przeprowadzają technolodzy i hutnicy przedsiębiorstwa, doświadczeni pracownicy zatrudnieni w produkcji. Nawiasem mówiąc, w ciągu pierwszego półrocza 2015 roku szkolenia zawodowe w zakładzie odbyło powyżej dwustu osób.

"Corum Swiet Szachtiora" wchodzi w skład Pionu podziemnych wyrobisk górniczych kompanii Corum. Przedsiębiorstwo specjalizuje się na produkcji przenośników skrobakowych, ładowarek chwytakowych szybowych, kruszarek szybowych i in. W środku lipca 2014 r. w zakładzie zorganizowały warsztat montażu maszyn do drążenia  szybów i tunel . W zakładzie pracuje około 1 tys. 600 osób.

Corum Group - jeden z największych producentów sprzętu i dostawców kompleksowych rozwiązań w sferze przemysłu górniczego.

Dziś Corum Group to: Pion górnictwa podziemnego ; Pion projektów infrastrukturalnych ; Pion górnictwa odkrywkowego, a także kompanie handlowe w Ukrainie, Rosji, Białorusi, Kazachstanie, Wietnamie, Polsce i Chinach.

Kluczowi klienci kompanii - 14 największych  holdingów w branży, w aktywach których znajdują się 150 kopalni i kamieniołomów. Technika Corum pracuje w kopalniach 15 państw świata. Wskaźniki finansowe, wyniki  pierwszego kwartału 2015 roku : skonsolidowany utarg składa 407,8 mln. UAH. (na 7,7% więcej, od poprzedniego kwartału), EBITDA - 16,9 mln. UAH. (EBITDA margin 4,1). Część eksportu w ogólnej objętości sprzedaży - więcej 30%.

Informacje uzupełniającą można znaleźć na stronie internetowej  www.corum.com

Oficjalne przedstawicielstwa w sieciach socjalnych :

Facebook, linkedin, youtube.