НВК «Гірничі машини» підбила підсумки виробничої діяльності

20.02.2012

Збільшення обсягів виробництва всіма підприємствами Компанії пов'язано, насамперед, зі впровадженням низки операційних і організаційних поліпшень, початком інвестиційної програми з модернізації та реконструкції виробничих потужностей, а також із виділенням в окрему функцію сервісного обслуговування і торгових представництв.

Позитивна динаміка випуску окремих видів продукції, продемонстрована холдингом у 2010 р., продовжилася в 2011-му. Зокрема, виробництво механізованих кріплень зросло на 49%, очисних комбайнів – на 23,6%, підіймального обладнання – 49,1%, колісного транспорту – 100,8%, насосних станцій – 83,3%, стрічкових конвеєрів – на 109, 3%, трансформаторних підстанцій – на 34%.

Ключові заводи Компанії продовжили позитивну динаміку випуску продукції, що почалася в 2010 році. Зокрема, на Дружківському машинобудівному заводі (ДрМЗ) зростання обсягу виробництва склало 83%, на «Горлівському машинобудівнику» (ГМБ) – 44%, Донецькгірмаші (ДГМ) – 45%, Донецькому енергозаводі (ДЕЗ) – 163%.

Організаційні та операційні поліпшення

У 2011 р. у межах розвитку сервісу і продажів, у тому числі поліпшення якості, термінів надання послуг і підвищення клієнтоорієнтованості, в компанії були створені:

• Сервісна компанія
  • Торгова компанія в Україні
  • Торгова компанія в Росії

Було уніфіковано й узгоджено з бізнес-завданнями організаційні структури виробничих підприємств Компанії. Крім того, для реформування непрофільних функцій на підприємствах і в Корпоративному центрі, а також із метою підвищення економічної ефективності щодо допоміжних функцій створено і почало роботу підприємство «Гірничі машини – Бізнес Комфорт». Для ефективного управління стратегічними проектами Компанії створено Офіс управління проектами.

Інвестиційна програма

Одним із ключових чинників зростання виробничих показників став початок реалізації в 2011 році першого етапу інвестиційної програми. Загальний обсяг інвестицій за першим етапом склав приблизно 112 мільйона гривень. Основними напрямами реалізації Інвестиційної програми є: придбання основного і допоміжного імпортного технологічного обладнання, капітальний ремонт будівель і споруд, а також впровадження проектів, спрямованих на розвиток інформаційних технологій у компанії.

Реалізація цих напрямків інвестиційної програми Компанії дозволила суттєво збільшити обсяги виробництва, поліпшити якість виробленої продукції, зменшити собівартість. Так, за рахунок впровадження на шести підприємствах контролю споживання (у реальному часі) на основному енергоспоживальному обладнанні та впровадження інших організаційно-технічних заходів зекономлено 977,3 тис. грн.

Із червня 2011 р. на підприємствах Компанії досягнуто зниження простоїв технологічного обладнання через аварійний вихід із ладу в середньому на 3%.

Експорт

У 2011 р. зусилля Компанії були спрямовані на розширення географії та збільшення обсягу продажів на зовнішніх ринках.

Зростання обсягу експортних операцій у 2011 році склало 58% порівняно з 2010 р. Серед найбільших споживачів продукції НВК «Гірничі машини» – такі компанії як СВЕК (СУЭК), «Евразхолдинг», «Уралкалий», ГМК «Норильський нікель», «Металлоинвест», «Русский уголь», «Воркутауголь», ТНК «Казхром», «Казцинк», «Казахмис», «Беларуськалий», «Мосметрострой» та інші.

Збільшення експортних продажів пов'язане як із активною маркетинговою політикою холдингу (відкриття торгової компанії в Росії, розвиток сервісного обслуговування), так і зі входженням до його складу Криворізького заводу гірничого обладнання. Останній факт дозволив «Гірничим машинам» збільшити свою присутність на ринку обладнання для відкритих гірничих робіт.