Компанія «Гірничі машини» забезпечує працездатність більше 80% шахт України

21.10.2013

Компания «Горные машины» обеспечивает работоспособность более 80% шахт Украины

У межах саміту, який цьогоріч був присвячений питанням енергоефективності, ресурсозбереження та екобезпеки України, Ільдар Салєєв зробив акцент на глобальних трендах світової енергетичної галузі – виснаженні запасів корисних копалин і збільшенні видобутку вугілля з тонких пластів.

Це питання актуальне як для України, так і для таких великих виробників вугілля, як Росія, Китай, Білорусь, Польща, В'єтнам, оскільки при збереженні сучасних темпів видобутку вугілля його може вистачити не більше ніж на 200 років.

Україна – країна з дуже суворими, за світовими мірками, умовами видобутку корисних копалин: 74% розвіданих запасів вугілля залягають у тонких і надтонких пластах, потужність яких знаходиться в діапазоні 0,55-0,8 м) і лише 26% пластів мають середню потужність (більше 1,2 м).

Крім того, згідно з прогнозними даними, до 2030 року питома вага вугілля у світовому споживанні енергії складе 28%, а його світове споживання збільшиться на 74% (до рівня споживання 2004 р.). При цьому до 2021 року за прогнозами загальносвітовий видобуток вугілля з тонких пластів виросте більш ніж на мільярд тонн (із 1,7 млрд тонн (2006 р.) до 2,73 млрд тонн (2021). Це говорить про те, що сьогодні в усьому світі активно розробляють пласти, на які раніше не звертали уваги через малу потужність.

За словами Ільдара Салєєва, для «Гірничих машин» робота на тонких і надтонких пластах не виклик, а звична реальність. Досвід механізації видобутку в умовах тонких пластів у Компанії налічує більше восьми десятиліть – із моменту випуску в 1927 році першої врубової машини на Горлівському машинобудівному заводі. Не випадково на нашому досвіді механізації навчалися багато світових компаній. У тому числі – Джозеф Джой, засновник однієї з найбільших у світі компаній із виробництва обладнання для гірничодобувної промисловості Joy, який на початку своєї професійної діяльності переймав досвід механізації підземного видобутку в Донбасі.

«Ми володіємо цією темою на рівні експерта, успішно видобуваємо корисні копалини в складних гірничо-геологічних умовах і готові допомагати в цьому компаніям як в Україні, так і по всьому світу», – підкреслив Директор зі стратегії «Гірничих машин».