Gornyje maszyny wspieraj rozwj infrastruktury socjalnej

25.07.2013

Dziecicy Orodek SanatoryjnyIskorka w Swiatogorsku, uwzgldniany w bilansie NPK Gornyje maszyny, zarzdzany przez firm, sta si jedn z najlepszych instytucji zdrowotnych w Ukrainie w zakresie komfortu. Na przestrzeni ostatnich trzech lat w Iskorce przeprowadzono kapitalny remont: cakowicie odnowiono budynki, zakupiono nowe meble i wyposaenie, otwarto hal sportow z nowoczesnymi trenaerami i klas komputerow, na terenie centrum znajduje si zjedalnia wodna. W biecym roku ze rodkw firmy przeprowadzono remont budynkw: mieszkalnego i przeznaczonego do zabawy, stowki, urzdzono teren. Oprcz tego prawie dwukrotnie zwikszya si przekazywana przez ubezpieczenie spoeczne kwota na wyywienie dzieci.

Ju od szeciu dziesicioleci Iskorka przyjmuje dzieci w czasie wakacji letnich. S wrd nich dzieci pracownikw wszystkich przedsibiorstw, tworzcych Kompani Gornyje maszyny, a take wychowankowie szk z rnych zaktkw kraju. Firma zachowuje i pomnaa tradycje, ktre zrodziy si w centrum dziecicym ju ponad p wieku temu.

Jestemy dumni, e nasze dzieci mog kadego lata odpoczywa w najlepszym dziecicym orodku sanatoryjnym Swiatogorja. Inwestujemy nie po prostu w rozwj infrastruktury socjalnej, a w nasz przyszo zdrowie i rozwj naszych dzieci stwierdzia Anna Adom, Dyrektor ds. Kadr i Komunikacji Korporacyjnej NPK Gornyje maszyny.

Sze wysokiej jakoci posikw daje dzieciom moliwo poprawienia zdrowia i otrzymania niezbdnych rosncemu organizmowi witamin. Wielk wag w dziecicym orodku przywizuje si do pracy wychowawczej. Z dziemi pracuj wysoko wykwalifikowani pedagodzy: wychowawcy, przewodnicy, kierownicy pracowni i kek. Od pierwszego dnia pracownicy orodka staraj si zmieni ich ycie w malek bajk. Sprzyjaj temu silne wraenia, nowi koledzy i lecznicze lene powietrze. Kady dzie tutaj wypeniony jest wydarzeniami, z ktrych tego lata gwnym by jubileusz Iskorki. Z tej okazji na letniej estradzie zorganizowano uroczyst imprez ze witecznym koncertem i pokazem laserw. Kady oddzia na uroczysto przygotowa swj niepowtarzalny wystp. Brzmiay pieni modych wykonawcw, a przewodnicy porazili wyobrani widzw szeregiem wystpw tanecznych. Wszystkie dzieci, odpoczywajce w orodku, otrzymay prezenty.