Генеральний директор НВК «Гірничі машини» Євген Ромащин підтримав проект створення державного експортного агентства

20.09.2012
11 вересня генеральний директор НВК «Гірничі машини» Євген Ромащин виступив з доповіддю на Всеукраїнській нараді з розвитку реального сектора економіки, яка відбулася в Дніпропетровську в межах робочої поїздки Президента України Віктора Януковича. Доповідь була присвячена нинішній ситуації в машинобудуванні та пропозиціям щодо стимулювання розвитку галузі.

НВК «Гірничі машини», за словами Євгена Ромащина, залишається одним із лідерів у виробництві гірничодобувного обладнання насамперед тому, що за минулі роки зуміла сформулювати і почала реалізовувати стратегію розвитку, що базується на трьох ключових компонентах: 1) вибір базових продуктових лінійок, які повинні постійно вдосконалюватися; 2) фокус на післяпродажному сервісному обслуговуванні; 3) вихід на закордонні ринки і пошук ефективних форм співпраці із закордонними партнерами.

У підсумку до 2012 р. географія експортних постачань НВК «Гірничі машини» охоплює 15 країн. Частка експортних постачань у виторгу склала 17,8%, збільшившись з 2009 до 2011 рр. більш ніж у 26 разів. Зберігши стійкі позиції в СНД (Росія, Казахстан та ін.), компанія вийшла на ринки Македонії, Сербії, Вірменії, Грузії, В'єтнаму та інших держав.

Однак, незважаючи на впевнене зростання виробництва (виторг за підсумками роботи в минулому році перевищив аналогічний показник 2009 р. на 117%), НВК «Гірничі машини», як і абсолютна більшість інших українських промислових підприємств, потребує продуманої і збалансованої підтримки з боку держави.

На думку Євгена Ромащина, Україна має право використовувати всі інструменти, які давно й ефективно застосовуються провідними світовими державами. «Українське машинобудування має серйозний потенціал. Для того, щоб цей потенціал було реалізовано, ми пропонуємо низку конкретних кроків: наділення «Укрексімбанку» всіма необхідними повноваженнями для виконання функцій державного експортного агентства, якнайшвидше створення галузевих лізингових компаній, здатних забезпечити цільове фінансування пріоритетних проектів, прийняття програми підтримки техпереоснащення та модернізації виробничих фондів машинобудівних підприємств», – заявив генеральний директор НВК «Гірничі машини», додавши, що «наша компанія, як один із великих гравців у галузі, готова брати активну участь у розробці цих проектів».

Позиція керівництва однієї з провідних українських машинобудівних компаній, що об'єднує 6 підприємств в Україні та Росії, знайшла розуміння у Президента країни. Віктор Янукович вказав на важливість підтримки національного виробника на внутрішньому і зовнішніх ринках: «Уряд повинен розробити ефективні механізми подолання структурних деформацій у різних галузях промисловості, передбачивши випереджальний розвиток галузей, що виробляють продукцію з високою часткою доданої вартості». Глава країни підкреслив, що необхідно постійно тримати руку на пульсі не тільки української, а й світової економіки, своєчасно реагуючи на події в ключових секторах народного господарства, одним із яких є машинобудування.

Всеукраїнська нарада з розвитку реального сектора економіки поставила перед Президентом країни, міністрами, впливовими політиками та чиновниками більшості регіонів України, керівниками великих промислових підприємств, представниками галузевої науки безліч гострих питань, головне з яких звучить так: наскільки важливо Україні зберегти свій промисловий потенціал у галузях, які демонструють можливості для подальшого зростання і розвитку.