Firma Corum i AIESEC przeprowadzili konferencję dla charkowskich studentów

30.04.2014
25 kwietnia Corum wraz z międzynarodową młodzieżową organizacją społeczną AIESEC przeprowadziła konferencję, poświęconą zatrudnieniu młodzieży, a także targi pracy dla studentów - absolwentów wiodących uniwersytetów Charkowa w ramach projektu "Career Forum 2014".
W ramach wydarzenia pracownicy "Corum Swiet Szachtiora" opowiadali studentom o perspektywach i możliwościach pracy w firmie, o bliskiej współpracy z wyższymi uczelniami, oraz o tym, jakie cechy powinien dziś posiadać młody specjalista, żeby być skutecznym i osiągnąć sukces w dużej firmie.
" Co roku przyjmujemy na praktykę produkcyjną i przeddyplomową około 300 studentów", – mówi kierownik departamentu zarządzania kadrami "Corum Swiet Szachtiora" Larysa Rak. – "Tak się złożyło, że teoretyczne podstawy wiedzy studentów, uzyskane przez nich na uczelniach, nie zawsze łatwo i szybko przekształcają się w przedsiębiorstwie w praktyczne nawyki." Wykorzystujemy czas praktyki w celu przygotowania przyszłych specjalistów do rzeczywistych warunków produkcyjnych "Corum Swiet Szachtiora". W ten sposób nie tylko adaptujemy po prostu ich wiedzę do współczesnych wymogów przedsiębiorstwa, ale dodatkowo oszczędzamy czas, już dziś przygotowując potrzebnego specjalistę. Podkreślę: interesują nas specjaliści, którzy mogą efektywnie pracować w warunkach zmian, postrzegają trudności jako wyzwanie, i nie boją się udowodnić, do czego są zdolni".

W Forum, które odbywało się w Pałacu Studentów Charkowskiego Uniwersytetu Technicznego "Politechnika Charkowska" wzięło udział około 250 młodych specjalistów i studentów 4-5 roku, takich wiodących wyższych uczelni jak Charkowskiego Uniwersytetu Narodowego im. W.N.  Karazina, Politechniki Charkowskiej, Charkowskiego Narodowego Uniwersytetu Radioelektroniki, Charkowskiego Narodowego Uniwersytety Ekonomicznego.